(6) Torhout, verbouwing van een landhuis met bijgebouw (1997/1999)

Bij de verbouwing van het landhuis met bijgebouw werd gekozen om aan de buitenkant zo goed als geen zichtbare ingrepen te doen. Alleen een transparante glazen constructie overkoepelt een nieuwe keldertrap naar de bestaande ondergrondse verbinding tussen de twee gebouwen.  Door de keldertrap naar ‘buiten’ te verplaatsen werd de ‘routing’ en planvorming - met logische invulling van de verschillende functies - volgens het PvE in het hoofdgebouw geoptimaliseerd.  Hierdoor wordt deze nieuwe buitenruimte binnenruimte en wordt de groene omgeving als het  ware naar binnen getrokken.

Het landhuis met drie bouwlagen werd binnenin volledig gestript. De bestaande structuur werd behouden.

Als uitgangspunt werd geopteerd om de leefruimte te positioneren in de oorspronkelijke doorrijpoort van de boerderij.
Deze ruimte werd als een vertikaal volumespel uitgewerkt door een monumentale kastenwand (tegen de oorspronkelijke ‘binnenkopgevel’) uit te bouwen over de drie bouwlagen. Deel van het spel zijn verschillende, in de deuren van de kastenwand geïntegreerde en ‘onzichtbare’ doorgangen naar een bureau-mezzanine op de eerste verdieping en naar een half omsloten overloop met bergruimtes op de tweede verdieping.  Door vides te creëren over de twee bovenste bouwlagen, werd er een verticale dimensie toegevoegd aan de oorspronkelijke drielagige horizontaliteit. Ook werden bestaande ‘glasmedaillons’ herwerkt in nieuw uitgetekende glas-in-lood ramen, die overdag door het nieuwe dakvlak venster voor extra lichtinval zorgen en ‘s avonds door het kunstlicht als een kleurrijk lichtarmatuur overkomen.  Architecturaal werd deze ruimte driedimensionaal benaderd, en dit in tegenstelling tot de verdere horizontale uitwerking van de overige ruimtes:  de inkom, keuken en eetruimte op de gelijkvloers en de nachtgedeeltes op de verdiepingen.

De bestaande roosteringen werden naakt gelaten en licht of donker gebeitst.

Een warm kleur- en materiaalpalet werd toegepast.  Oude elementen werden herbruikt en gecombineerd met nieuwe materialen:  de bestaande eiken vloer met een nieuwe natuurstenen vloer, donkergebeitst hout, glas en glas in lood, palissanderhoutfineer en een transparante metalen roostervloer.

De badkamers en keuken werden samen met de verlichting eenvoudig en gedetailleerd uitgewerkt.

Dit project was, mede door de eigenaars, die mij het volste vertrouwen gaven, mijn meest dankbare opdracht ooit.