(46) Vorst Nationaal RĂ©visited, afstudeerproject architectuur Hogeschool Zuyd, Maastricht (2009/2011)

Op nog geen tweehonderd meter van mijn woon- en werkatelier Beukenberg staat het blinde en gesloten gebouw van Vorst Nationaal. Er is geen relatie met de buurt en de concerthal komt al jaren negatief in de lokale pers. Als een vorm van bekommernis met mijn buurt heb ik in een afstudeerproject, getiteld ‘Vorst Nationaal Révisited’’, het complex positief willen benaderen door het aan alle kanten open te trekken en te ontsluiten.

Ik maakte daarvoor een historische en geografische analyse van de plek en het gebouw en consulteerde buurtbewoners doorheen workshops en denkwerksessies. Die informatie gebruikte ik om de eigenheid van Vorst Nationaal en omgeving te begrijpen en om een nieuwe visie te ontwikkelen.

Dit werk heb ik - op persoonlijke uitnodiging van de CEO van Vorst Nationaal - gepresenteerd op 14 februari 2011 aan de CEO, de COO en de ‘Front of house’ van Vorst Nationaal en publiek verdedigd op 17-02-2011 in het Vorstse gemeentehuis. Een paar maanden later werd een ambitieus project ‘Vorst 2.0’ gepresenteerd door de top van Vorst Nationaal. Gelijkenissen en overeenkomsten zijn me door velen aangewezen. En omschreven in een lezersbrief in De Morgen en Brussel Deze Week.